Taktyper

I Agder Tak har vi stort fokus på at kunden skal få det de ønsker, og vi hjelper selvsagt til med både råd og veiledning. Her kan du lese om de forskjellige taktypene som finnes.

Betong
Betong er kanskje det mest brukte materialet for skråtak i Norge. Det passer godt til det norske klimaet, er lydisolerende og tåler at du går på det. Tyngden gjør at det ligger godt og at takkonstruksjonen «setter seg». Dobbelkrummet er det som legges mest, men noen farger/typer leveres også i enkeltkrum. Dette leveres ubehandlet eller med belegg eller ru. Med betongtakstein få du et relativt rimelig tak som kan vare i 50 år eller mer. De mest kjente produsentene/merkene i Norge er Zanda og Skarpnes.

Tegl
Et rent naturprodukt av brent leire som har vært brukt til taktekking i minst 4000 år. Tegl er både tidløst og holdbart. Det kan ligge tiår etter tiår og blir bare vakrere med alderen. Det får langsomt en naturlig patina som gir taket særpreg.

Glassert tegltakstein
Hollandsk takstein er betegnelsen på tegltakstein som har fått blank glasur på oversiden. Glasuren sørger for at mose ikke får feste, og at snøen glir lett av. Taket holder seg uforandret i generasjoner og har for mange vist seg å være en lønnsom investering med tanke på levetid og holdbarhet. Det finnes ulike typer. KDN er den mest klassiske.

Takplater
Stålplater gir en meget sterk og lett taktekking. De taksteinsprofilierte er formet slik at de ligner takstein. Et stålplatetak festes mekanisk, det vil si med skruer, slik at det kan tåle alle salgs værforhold, inkludert de mest vindutsatte kystområdene våre. Erfaringsmessig har vi lagt mest Isola Powertekk og Armat Ambassador langs kysten. Dette er plater med et eksklusivt utseende og god overflatebehandling. De leveres steingranulerte og glatt/pulverlakkert. Vi ser også at fler og fler med shingel/takbelegg velger platetak fordi det gir boligen et visuellt løft og lengre holdbarhet.

Shingel og takbelegg
Asfaltbaserte belegg brukes mye på norske hus og hytter. På toppen har taket ofte et lag knust skifer som beskytter asfalten mot sol og UV-stråling. Taket veier ikke mye og er samtidig sterkt.

Skifertak
Skifertak har lang tradisjon i norsk byggeskikk, men man ser ikke like mye av det nå. Skifer har god holdbarhet og kan gjerne ligge i over hundre år med et minimum av tilsyn. Skifer finnes i flere former, og de vanligste formene er lappheller eller ruteskifer.